Samaria klyfta

Klyftan är den största i Europa med 18 km längd och den väg som vi vandrar är 14 km lång. Dess bredd sträcker sig från 150 till 3 meter, vilket är dess smalaste punkt, dörrarna. Det förklarades en nationalpark år 1962 för att skydda de sällsynta flora och fauna. År 1980 tilldelades av Europarådet som en av de vackraste områdena. Tack vare den robusta och branta form är den enda plats som är "vilddjuret" fortfarande lever som lokalbefolkningen kallar kretensiska vilda get. Det är dessutom många sällsynta arter av fåglar och längs ravinen växer många sällsynta örter som brinnande buske och vilda blommor.

I ravinen:, jakt ställer bränder, blommor och örter, och stannar hela natten förbjuden. Under hela längden av linjen finns vakter och guider med mulor som bär någon som har ett problem med ett pris.

Dessutom finns det en biljett som kan återbetalas vid utloppet för att verifiera att alla besökare är ute ur ravinen. På vintern klyftan är oframkomlig, och passerar tillåts från början av maj till slutet av oktober. Den passerar tar 6-8 timmar beroende på kapaciteten hos vandraren. För vandring vi måste förses med lämpliga hårda skor (stövlar) samt lätta mat. Vi behöver inte ta vatten med oss, som i hela längd ravinen finns vattendrag med kristallklart vatten. Men vi måste informeras om avgång den sista båten från Agia Roumeli, vilket är utgången plats, till Sfakia.

Xyloskalos vid ingången till ravinen på en höjd av 1200m, är en smal väg med en trä räcke för att underlätta och skydda dem som kommer ner till ravinen, som lokalbefolkningen kallar det. Går ner vägen, är en långsamt domineras av en vördnad. Mäktiga fjäll höger och vänster och en ravin framför dig utan slut. Ett stort antal nyanser av grönt och mycket mer och fler höga berg. Fyra kilometer före nedgång och kaos i framför dig, ibland höga träd, fjädrar och stora stenar gör du tror att du inte kan gå vidare.

Efter en 30 minuters promenad, lite miljöombyte. Framför oss och till höger kyrkan Saint Nicholas omgiven av enorma cypresser och 2 portar i lobbyn. Vi har redan nått botten av ravinen och runt finns enorma bergen upp till 2000 meter höga. Här rutten ändras och blir slät. Andra mindre raviner förenas med Samaria. Dalen vidgar och vatten plötsligt försvinner ner i jorden.

Här nere i mitten av ravinen är byn Samaria, nu obebodda, eftersom skogshuggarna och herdar som bodde flyttade någon annanstans när det blev en nationalpark 1962. I den bysantinska kyrkan i 14: e århundradet finns här, fortfarande många ikoner och fresker. Osia Maria av Egypten, vars namn blev Sia Maria och slutligen Samarien, gav namn åt hela området.

Med sin våren är byn en idealisk plats för en vila och ett mellanmål. Dessutom är vi halvvägs. Landskapet förändras igen. De smala kanjonväggarna och höga klippor komma närmare. Strax innan du når dörrarna, finns det en platå på höger sida och en bäck som rinner in, vilket gör att du stanna och släcka din törst.

Framme vid dörren skådespelet är magnifik! De två sidorna av klyftan nära varandra så att du tror de kommer att enas och bilda en trånga porten bredd av 3 meter och 600 meter. Passerar genom den smala passagen ypu se i slutet det djupblå havet. Leden leder till en torr vattenfall på runda stenar. Ravinen breddar och når en öde by, Agia Roumeli.

En kilometer på samma klipporna och vi når en ny Agia Roumeli. En vacker slut på vår resa att lämna passet är Libyska havet. Simma efter den långa resan är det bästa, i en fantastisk strand med sand, svarta stenar och kristallklart hav.

facebook twitter tripadvisor
          
Copyright 2012-21 Melina's House.
Design & Development by Opportunus